facebook twitter pinterest google
Everestian

Om Mount Everest

Elsker du bjerge? Se lige her: TOP 10 mest fantastiske bjerge i verden
Også kendt som: Sagarmāthā (Nepal), Chomolungma (Tibet, Kina)
Elevation: 8,848 meter
Beliggenhed: Nepal, Kina (Tibet)
Første bestigelse: 29. maj 1953 (Tenzing Norgay og Edmund Hillary)
Mest populære rute: South Col (Nepal)
Kæde: Himalaya
WGS84: 27° 59′ 17″ N, 86° 55′ 31″ E

Everest – Det højeste bjerg i verden

Det 8848,43 meter høje Everest (eller Chomolungma, som det hedder i Nepal) er drømmen for enhver klatrer, men uden tvivl den største udfordring og det mest dødelige bjerg på jorden. Ja, det er det højeste sted på vores planet og den mest berømte bjergtop, som alle landes børn kender. Men historierne om opdagelsen af bjerget og modige mennesker, som forsøger at nå toppen, er ofte skjult for offentligheden. Everest har form som en pyramide på grund af gletsjere, og rejser sig lige på grænsen mellem to asiatiske lande - Kina og Nepal.

Infografikker

Den chokerende sandhed

Denne top bliver virkelig både betragtet som en af de mest storslåede, tragiske og farlige steder i verden. Dens stenede silhuet har tiltrukket adskillige, modige mennesker, som ville nå toppen. Desværre var der nogle, som aldrig kom tilbage fra det iskolde bjerg. Over 235 bjergbestigere og lokale vejvisere er døde under forsøg på at komme op på klodens højeste top. Dog er det nøjagtige antal endnu ukendt, da ikke alle registrerer sig før deres afrejse. Det handler om lufttrykket og den tynde luft, hvilket gør det umuligt at trække vejret i længere tid. På trods af faren, frysende kold luft og mangel på ilt i den luft, de indånder, vil mange mennesker risikere deres liv for den korte tid på toppen af verden. Hvad er så specielt ved det?

Hvor meget koster det at bestige Everest?

Nu til dags er det et meget populært spørgsmål. Som vi alle ved er højtliggende ekspeditioner pay-to-play spil, og du skal ikke kun være fysisk klar og have erfaring i bjergbestigning, men også være parat til at betale for det. Mindsteprisen er omkring 200.000 danske kroner, hvis du er alene. Rejseselskaber tilbyder guidede ekspeditioner og prisen for deres ture er omkring 400.000 danske kroner. VIP-ekspeditionsservice, som omfatter internet og telefonadgang koster helt op til 600.000 danske kroner. Samlet set afhænger det af vejledningen, antallet af personer og kvaliteten af tjenester, som indgår i pakken. Når du vælger din guide og virksomhed at arbejde med, er det bare vigtigt at overveje andre faktorer end prisen og navnet på din udbyder. Det er altid bedre at lave noget research og finde ud af, om flyvningen er inkluderet. Det anbefales også at tjekke, om Sherpa-service er inkluderet, fordi nogle gange er du nødt til at betale for Sherpaer, når du er i base camp. For at undgå uventede overraskelser er det altid bedst at være opmærksom på detaljer.

Hvorfor så dyrt?

Den nepalesiske regering opkræver et obligatorisk gebyr for alle udlændinge, der ønsker at bestige Everest. Afhængigt af størrelsen af gruppen og varigheden kan det variere fra 74.000 danske kroner til 168.000 danske kroner.

Mange bliver nu forarget: "Sådan et rip off!". Men på den anden side, overvej det lige: Selv med disse priser er mere end 200 døde, og der skabes mange tons affald. Forestil dig, hvad der ville ske, hvis dette gebyr ikke var der. Antallet af bjergbestigere vil stige drastisk, og Everest vil blive til en blanding mellem en skraldeplads og et lighus.

En anden, vigtig ting er et sæt af nødvendigt udstyr, som også koster en masse penge. Udgifter til vejledninger, klatrere og Sherpaer afhænger ofte af størrelsen af gruppen og varierer fra år til år.

Mount Everest Fakta

  1. Everest befinder sig i Mahalangur kæden. Det er 29.035 fod (8.848 meter) højt.
  2. Mauna Kea, en hvilende vulkan fra Hawaii, er det højeste bjerg i verden når man ikke tæller fra havoverfladen.
  3. Det er over 60 millioner år gammelt og blev skabt som resultat af at den indiske tektoniske plade skubbede imod den asiatiske plade. Takket være regionen tektoniske aktivitet bliver Everest omkring en kvart tomme højere hvert år.
  4. Bjergtoppen befinder sig på grænsen mellem Nepal (mod syd) og Kina (også kendt som Tibet – mod nord).
  5. ’Chomolungma’ stammer fra tibetansk og betyder ’universets hellige moder’.
  6. For at holde varmen anbefales det at bjergbestigere benytter ilt på toppen. Med hensyn til mad spises der meget ris og mange nudler inden man når til toppen. Bjergbestigere brænder i gennemsnit flere end 10.000 kalorier hver dag. Dette nummer dubleres når man er på den sidste strækning. Bjergbestigere taber sig som regel mellem 10 og 20 pund under ekspeditionen.
  7. Fra 1924 til august 2015 er det blevet reporteret at 282 mennesker (169 fra vesten og 113 sherpaer) har mødt deres endelige på Everest. Når vi nu er på emnet bør det siges at 102 bjergbestigere døde da de prøvede at bestige den sidste strækning uden at benytte supplerende ilt. Langt de fleste døde kroppe ligger i sneen på bjerget, selvom den kinesiske regering hævder at de har fjernet mange af kroppene. Den mest almindelige grund til dødsfaldende er fald, laviner og eksplosioner, og højdesyge.
  8. Den yngste person som nogensinde har besteget bjerget er amerikaneren Jordan Romero, som besteg bjerget som 13-årig den 23. maj 2010, fra nordsiden.
  9. 14 bjergbestigere har formået at krydse over fra den ene side til den anden
  10. Heroppe kan vinden blæse helt op til en hastighed på 200 mil i timen.
  11. Det tager som regel omkring 40 dage at nå til toppen, da kroppen har brug for lidt tid til at justere til højden.
  12. De første bjergbestigere som nåede til Mount Everests top uden brug af flaskeilt var Reinhold Messner og Peter Habler i 1978. Siden da har 193) bjergbestigere formået at nå til tops uden brug af supplerende flaskeilt. Der er omkring 66% mindre ilt i hvert åndedræt på toppen end der er ved havoverfladen.
  13. Indtil videre har flere end 7.000 mennesker besteget Mount Everest. De forskellige ruter er blevet dokumenterede af samtlige 4.000 mennesker.
  14. Den ældste person som har besteget Mount Everest var den japanske Miura Yiuchiro, på 80 år, den 23. maj 2013.
  15. Der er 18 forskellige klatringsruter til Mount Everests top.
  16. Den første kvinde som besteg Mount Everest var den japanske bjergbestiger, Junko Tabei, i 1975.
  17. For at undgå at falde benytter bjergbestigere nylonreb (10 mm i diameter). For at sikre at de når til bjergets top, bruger bjergbestigerne piggede sportsstøvler som kaldes steigeisen. Derudover bruger de isøkser som kan hjælpe med at forhindre at de falder ned på de isnende overflader. Med hensyn til tøj har de tykke dragter fyldt med gåsefjer på.
  18. Folk som bor i det vestlige Nepal kaldes som regel for sherpaer. De migrerede oprindeligt fra Tibet for flere århundreder siden. De hjælper bjergbestigerne med at bære mad, telte, og forsyninger til de mellemliggende lejre som befinder sig på de forskellige base camps.
  19. Bjergbestigere bruger deres flaskeilt for første gang ved 7.925 meter (26.000 fod), men det gør kun en 915 meter forskel. Ved en højde på 8.230 meter føles det som om man er 7.315 meter over havets overflade, hvilket ikke er en kæmpe forskel.
  20. Temperaturerne kan falde til helt nede på -62°C.

Historie

Everest blev skabt af naturen for 60 millioner år siden. Bjerget har en temmelig lang historie fra de første klatrere: Startende med det første mislykkede forsøg i 1921, nemlig den britiske ekspedition med George Mallory og Guy Bullock. I 1953 kom de første mennesker på bjergtoppen. Det var de modige alpinister Edmund Hillary og Tenzing Norgay. Historien fortsætter i dag, for eksempel den 23. maj 2013 blev Yuichiro Miura i en alder af firs den ældste person til at bestige Mount Everest. Men det højeste bjerg i verden er ikke bare et sightseeing point eller en udfordring for bjergbestigere, det er også et hjem for Highlanders, nemlig folk som Sherpaerne, som har boet der i mere end 500 år. Denne lille nation har de bedste guider for turister og fagfolk, der har besluttet at lege med døden og bestige det højeste bjerg og den hårdeste udfordring på vores planet, jorden.

Hvor befinder Mount Everest sig?

Mount Everest er ikke kun det højeste bjerg i verden, men også den højeste grænse mellem to lande. Bjerget strækker sig mellem både Kina og Nepal, men bjergets top befinder sig i den Autonome Tibetanske Region. Mount Everest befinder sig i Himalaya-bjergkæden og udgør en af de ni spidser i kæden. Himalaya-bjergkæden består af niogtredive af de højeste bjergetoppe i verden, så Mount Everest har mange mindre brødre. Tilsammen udgør de et hegn mellem det tibetanske plateau og det indiske subkontinent.

Hele bjergsystemet befinder sig i Sydasien og passerer gennem Pakistan, Bhutan, Tibet, Indien, og Nepal. Af denne grund har Mount Everest adskillige navne. I Tibet kaldes bjerget ’Chomolungma’ eller ’Oomalangma’. I Kina kaldes det ’Shèngmǔ Fēng’. I Darjeeling kaldes det ’Deodungha’, hvilket betyder ’Helligt Bjerg’. I mange år troede man, at det højeste bjerg i verden lå i Andesbjergene, og det var først i 1852, at en matematiker fra Indien og en kortlægger fra Bengali fandt ud af, at det højeste bjerg i virkeligheden var Mount Everest.

Hvordan fik Mount Everest sit navn?

Verdens højeste bjerg blev oprindeligt fundet af George Everest, som i midten af 1800-tallet var kortlægningsleder i Indien og Himalaya. Bjerget er derfor officielt opkaldt efter ham. Navnet blev først givet i 1865, da bjerget havde adskillige lokale navne, men det var nødvendigt at give det ét internationalt anerkendt navn. Det var Andrew Waugh som insisterede på at opkalde bjerget efter manden, som rapporterede, at Mount Everest i virkeligheden var det højeste bjerg i verden.

Hvilket land befinder Mount Everest sig i?

Igennem tiderne har Mount Everest været en del af Kina, Nepal, og den Autonome Tibetanske Region. Tibet kæmper stadig for at blive selvstændig fra Kina som overtog landet i 1959. Forholdet mellem Nepal og Kina er venligt, og det er næsten symbolsk, at de to lande mødes ved verdens højeste bjerg. Så teoretisk set tilhører punktet, som er tættest på kosmos ikke kun ét land – det tilhører både Nepal og Kina. Enhver turist, som bare har valgt at se Mount Everest har kunnet vælge, hvilken side det skulle være fra, men faktum er, at bjerget er smukkere i Nepal – i hvert fald, når det gælder klatring.

Hvor højt er Mount Everest?

Forestil dig, at du bor i en verden, hvor Mount Everest ikke findes. Bjerget er endnu ikke blevet opdaget, og dine lærere fortæller dig, at det højeste bjerg i verden, for eksempel, hedder Kangchenjunga eller Dhaulagiri. Men selv i XX. Århundrede er vi, som samfund, sikre på, at det højeste punkt på planeten er alt andet end Everest. Det var først i 1852, at det blev bekræftet, at Mount Everest var verdens højeste bjerg. Bjergets top befinder sig 8.848 meter over havets overflade og bliver 4 millimeter højere hvert år, takket være de tektoniske pladers bevægelse. Jordskælv i Nepal kan flytte Everest og ændre bjergets højde. Moderne videnskabsmænd beviser gang på gang, at hverken Kinas eller Nepals målinger af bjerget er korrekte. Chomolungma bliver ved med at vokse. De kontinentale plader står ikke stille – tværtimod bliver de ved med at skubbe Everest højere op.

Sjovt nok er Everests højde stadig et diskussionsemne. Da britiske opdagelsesrejsende før besteg bjerget i 1856 blev det med en teodolit målt til at være 8.840 meter højt. DU til dags er bjergets officielle højde 8.848 meter. Hvis du har svært ved at forestille dig bjergets højde kan du tænke på at toppen næsten befinder sig ved et flys normale flyvehøjde. Af denne grund kan du nok forstå at der næsten ikke er dyreliv på toppen, takket være lavtrykket og forfinet, iltfattig luft. Everest er dog hjemsted for en sjælden edderkoppeart som gemmer sig i bjerget sprækker. Den sorte hoppende edderkop spiser de frosne insekter som når op til bjergets top.

“Nabolag”

Everest massivet består af adskillige spidser, såsom Changtse på 7.580 meter, Nuptse på 7.855 meter, og Lhotse på 8.516 meter. Til at starte med, var det utroligt svært at måle bjergets højde. Takket være udviklingen af teodolitter, som vejer mere end 500 kg, blev det dog endelig muligt at måle bjergets højde. På grund af maskinens vægt skal der 10-15 mand til for at bære den. Det var først i 1949 at bjergets højde blev offentliggjort, da man var nødt til at bestige Everest flere gange for at få en nøjagtig måling.

Det tættest beboede sted er Rongbuk Klosteret – et buddhistisk tempel som blev grundlagt i 1902. Klosteret er for nyligt blevet renoveret efter dets ødelæggelse under civile slagsmål i området i 70erne. Nu til dags er klosteret den sidste udvej for bjergbestigere som drager mod bjergets base camps. Der er mulighed for at bo på et lille hotel med en lillebitte restaurant i Rongbuk Klosteret.

Om højde

I næsten trehundrede år troede man at det højeste punkt på kloden var Chimborazo, en vulkan i Andesbjergene. Denne vulkan er dog ’kun’ 6.267 meter højt. Den nye mester blev fundet i det 19. århundrede – Mount Nanda Devi i Indien, men n højde på 7.816 meter. Det lyder måske som en joke, men i dag er Nanda Devi kun nummer 23 på listen over verdens højeste bjerge. Det er selvfølgelig en grund til at disse ’børn’ engang betragtedes som de højeste – hele Nepal regionen var engang lukket for omverdenen.

Interessante ting at vide om Mount Everest

Mount Everest betragtes som en af de mest forurenede bjerge i verden, takket være manglen på infrastruktur samt den utrolige tilstrømning af turistskrald. Man kan finde alt fra madindpakning til gammelt bjergbestigningsudstyr på bjerget. Dette opbevares og ophobes gennem årtierne på det hellige bjerg, til ulempe for den lokale befolkning.

Videnskabsmennesker finder hele tiden nye levn fra marineliv på Mount Everest fra bjergets fortid på 450 millioner år. Engang var Mount Everest blot en del af havbunden – dette på trods af at Himalayabjergene først opstod for 60 millioner år siden. Når der nu er tale om menneskefakta skal vi selvfølgelig stille et vigtigt spørgsmål: hvem har besøgt Everests top flest gange? Svaret er de to sherpaer, Apa Sherpa og Tashi Purba som har nået til tops hele 21 gange.

Dødsfald

Mount Everest er desværre meget svært at bestige og er dermed en af de farligste steder i verden, takket være de lave temperaturer og iltniveauer samt de farlige laviner som har dræbt adskillige indbyggere og bjergbestigere. Den værste tragedie som er sket i bjergets historie var lavinen i 2014 som dræbte 16 lokale nepalesiske guides, i nærheden af en base camp. Den anden værste tragedie tog sted i 1996, hvor omkring 15 mennesker døde mens de var på vej ned fra toppen.

Årsagen til disse dødsfald var forskellige: forkert udstyr, manglende ilt i iltflasker, og uventede snestorme som gjorde det umuligt for holdet at nå til deres startsted til tiden. Det var den næstmest dødbringende ulykke i regionen indenfor et år. Den tredje værste tragedie tog sted i 2012, hvor 11 mennesker mødte deres endelige på vej til toppen. Der er omkring 200 døde kroppe på bjerget, men det nøjagtige antal kendes ikke. Kroppene er begravede i Everests sne og sten. Langt de fleste dødsfald sker som resultat af laviner og fald på vej til eller fra Mount Everests top.

Mount Everest base camps

Som sagt er der to muligheder for dem som er modige nok til at bestige Everest – du kan enten tackle bjerget fra Kinasiden eller erobre det fra Nepalsiden. For at vænne dig til det specielle vejr og de ekstreme klimaforhold ved sådan en højde er der to base camps på vej op, hvor alle turister som planlægger at drage videre, er forpligtede til at tilbringe et par dage så kroppen kan vænne sig til forholdene så du undgår højdesyge. Der er læger på begge base camps som byder bjergbestigerne på gode råd før de drager videre. Det at blive på en base camp et stykke tid mindsker risikoen for sundhedsproblemer som har med ændringer i tryk og højde at gøre.

South Camp befinder sig i Nepal; North Camp befinder sig i Tibet. På trods af at det er muligt at nå til den nordlige lejr med bil om sommeren er South Camp mere populær. De lokale indbyggere som tidligere gik op i landbrug og kvægavl fokuserer nu kun på at give besøgende alt det de har brug for, lige fra hjælp med at slæbe baggage op til bjerget til at tilbyde man, vad, og diverse produkter. Udover de to base camps på vej til bjergets top er der også andre lejre, både før og efter, som er designede for dem som virkelig har tænkt sig at nå til det højeste punkt i Himalayabjergene.

Forsyningerne til South Camp leveres af sherpaer og portere, siden der ikke er mulighed for at levere mad, medicin, og så videre på andre måder i dette område. En af de mest populære fragtmetoder er med yakokser – lokale dyr som kan bære den tunge baggage.

Bjergbestigning

Hvis du tror at enhver som helt vildt gerne vil, kan bestige Mount Everest, så tager du fejl. Først og fremmest er det meget dyrt – det koster omkring $60.000. Det er ikke en hyggelig tur til bjergets top. Det er en udfordring som vil sætte enhver i livsfare. Samtlige turister dør hvert år i forsøget på at erobre bjerget. Nogle falder i afgrunden eller mellem gletsjerne. Andre kan ikke modstå de ekstreme temperature. Andre får højdesyge.

Til sådan en udfordring har de professionelle selvfølgelig brug for en masse specialudstyr – sko, tøj, værktøjer, elektronik, et stort hold af eksperter, og flere års erfaring indenfor bjergbestigning. Selve processen lyder naturligvis fascinerende. Uanset hvilken rute man vælger anbefales det at man rejser med en af de mange sherpaer. Himalayaregionen er hjemsted for flere end 3.000 sherpaer og de er alle førsteklassesguides, portere, og gode bjergbestigere. Kort sagt er de Highlanders. Hvis du nogensinde har set det berømte billede af den første person på Mount Everests top vil du uden tvivl forstå hvor usigelig en følelse det er at nå til tops. I Tenzing Norgays ord: ”Jeg ville både hoppe og danse; det var den bedste følelse jeg nogensinde har haft, at stå med verden foran mig.”

Den mest populære årstid til at bestige Everest i er foråret. Der er ikke mange der prøver at bestige bjerget om efteråret. Nu til dags er det mest populært at bestige bjerget med en guidet tur. Dette sikrer at der er en professionel guide til stede, som kender den mest pålidelige vej til toppen. Derudover kan denne guide fortælle hvad der bør gøres hvis der sker noget helt ekstremt på vejen. Guiden kan forklare alt der er at vide om turen, hjælpe med at udvælge det rette udstyr, og verificere alle deltagernes fysiske og sundhedsmæssige tilstand før turen går i gang.

Planen

Det første man skal vide før man overhovedet overvejer at bestige Mount Everest er at man skal være i fremragende fysisk form og have relevant bjergbestigningserfaring, da det er en risikabel og farlig proces som kræver at man har visse færdigheder. Enhver ekspedition starter ved en base camp – South eller North – som afhænger af planen for bjergbestigningen. Derudover tilbringer deltagerne omkring en uge i base camp som befinder sig ved omkring 5.000 meter. Her kan de snakke med deres erfarne guides, verificere deres fysiske tilstand, og slappe af inden de drager opad. Derefter forsynes deltagerne med mad, nødvendigt udstyr, og ilt, og tjekker at alt deres udstyr virker. Man kan også købe Sherpa Assistance, hvilket betyder at deres ekstra ilt bæres af sherpaer.

Hvor længe tager det som regel at bestige Mount Everest?

Det tager selvfølgelig lidt mere end et par dage at nå til bjergets maleriske, snedækkede, top. Hvis man ikke er optrænet indenfor bjergbestigning og ikke har stor risiko for sygdom, tager det omkring 30-40 dage at vænne stil til base camp højden på omkring 5.100 meter. Man er omringet af sherpaer og kollegaer hele måneden, indtil kroppen vænner sig til lufttrykket og iltmanglen. Derefter kan man gå i gang med at bestige bjerget. Når det gælder turistdestinationer tager hele turen, fra ankomsten i Kathmandu til man sætter fod på verdens højeste punkt, omkring 60 dage. Når alt er klart tager det omkring 7 dage at nå fra base camp til toppen. Derefter tager det omkring 5 dage at nå ned til base camp igen.

Den første person som besteg Mount Everest

Selvom den første mand på bjergets top var Edmund Hillary har mange før prøvet at bestige bjerget. I 20erne var der den specielle ekspedition for den nyetablerede Mount Everest Komite som opdagede de mest praktiske ruter. Medlemmerne af disse ekspeditioner var de første som satte fod på det ’hellige bjerg’, som de lokale kalder Everest. Men de første mennesker som besteg bjerget var Sir Edmund Hillary fra New Zealand og Tenzing Norgay fra Nepal. De to besteg bjerget sammen, på den sydlige rute. Til sidst nåede de til toppen – hvor menneskeheden endnu ikke havde sat sine fodspor.

Denne begivenhed tog sted i 1953, da Kina havde lukket Everest for besøgende og kun tillod én ekspedition om året. Norgay og Hillary nåede til toppen på trods af stærk vind som gjorde at bjergbestigerne nogle gange var nødt til at blive det samme sted i flere dage. Edmund Hillary blev slået til ridder af Dronning Elizabeth II i Storbritannien. Selvom Hillary og Norgay kun var på toppen i 15 minutter har disse 15 minutter samme betydning for verdenshistorien som Armstrongs første trin på månen.

Den yngste person som nogensinde er nået til bjergets top er en elev fra ottende klasse i Californien, som kun var 13 da han nåede til bjergets top. Den nepalesiske pige, Ming Kipa Shira, er den anden yngste person som nogensinde har besteget bjerget. Dette skete i 2003, da hun var 15 år gammel. Den ældste mand som er nået til bjergets top er Miura Yiuchiro fra Japan som var 80 år på tidspunktet. Den ældste kvinde som er nået til bjergets top er Tamae Watanabe fra Japan, som var 73 år på tidspunktet.

Hvis du nød denne artikel, vil du helt sikkert ELSKE det her: Fantastiske billeder, utrolige historier, eventyrlige steder

Videoer

Billeder

Billeder: prudek, bbbbar, blasbike, kiwisoul, muha04, OSHI, v.apl / depositphotos.com

Dele!

Forfatter: Michael Himmel
Bjergbestiger og eventyrer. Elsker at rejse. Arbejder som en professionel fotograf og journalist. Har besøgt flere end 50 forskellige lande. Har besteget Mount Everest og adskillige andre bjerge. Elsker at udforske vildsteder og dele oplevelser med andre.



Hurtig navigering:
  • top