facebook twitter pinterest google
Everestian

A Mount Everestről

Másnéven: Sagarmāthā (Nepál), Csomolungma (Tibet, Kína)
Magasság: 8,848 m (29,029 láb)
Elhelyezkedés: Kína, Nepál (Tibet)
Első meghódítás: 1953 május 29 (Tenzing Norgay és Edmund Hillary)
Legnépszerűbb útvonal: South Col (Nepál)
Tartomány: Himalája
WGS84: 27° 59′ 17″ N, 86° 55′ 31″ E

Everest – a világ legmagasabb hegye

Az Everest (vagy ahogy Nepálban nevezik, a Csomolungma) 8848,43 méteres magasságával minden hegymászó álma, de kétségtelenül ez a Föld legveszélyesebb kihívása és a leghalálosabb hegye. Igen, ez a bolygónk legmagasabb helye és a leghíresebb hegycsúcs, amelyet minden ország minden gyereke ismer. Azonban a felfedezésének története és azok az emberek, akik megpróbálták meghódítani, gyakran ismeretleknek a publikumnak.A gleccser szétdarabolódások miatt piramishoz hasonló alakú Everest két ázsiai ország határán fekszik, Kínáén és Nepálén.

Infógrafikák

A sokkoló igazság

Ezt a csúcsot a világ egyik legcsodálatosabbjának és mégis a legtragikusabbjának, legveszélyesebb helyének tartják. Sziklás sziluettjei számos bátor és vakmerő embert csábítottak a csúcs elérésére. Sajnálatos módon azonban sokuk a havas és sziklás szirtek örök fogságában rekedtek.Több mint 235 hegymászó és helyi ember halt meg, miközben megpróbálta meghódítani a bolygó legmagasabb pontját, azonban a pontos számadat még ma is ismeretlen, mivel nem mindenki regisztrál az útjuk előtt.

Mennyibe kerül megmászni az Everestet?

Napjainkban ez egy nagyon népszerű kérdés, mint ahogy tudjuk, a magassági expedíciók fizess, hogy játszhass játékok, és nem csak fizikailag felkészültnek, hegymászásban tapasztaltnak kell lenned, de emellett készen kell állnod fizetni is érte. A minimum ár nagyjából 30.000 dollár, ha egymagad szeretnél nekivágni. Utazási társaságok kísért expedíticókat is kínálnak és a szolgáltatásuk ára nagyjából 60.000 dollár. A VIP expedíció szolgáltatás, amely magában foglalja az állandó Internet és telefon hozzáférést, akár 90.000 dollár is lehet.

Mount Everest Tények

 1. Az Everest, a Mahalangur-lánc tagja, 8848 méter magas.
 2. Egy inaktív vulkán Hawaiiról, a Mauna Kea, a világ legmagasabb hegye, nem számítva a tengerszintet.
 3. Több mint 60 millió éves és egy tektonikus lemez (az indiai) ázsiai lemezbe való nyomó mozgásának következtében jött létre. A régió tektonikus aktivitása következtébe az Everest évente nagyjából 4 milliméterrel lesz magasabb.
 4. A csúcs közvetlenül Nepál határvonalán helyezkedik el (a délin) és Kína (másnéven Tibet) északon.
 5. Csomolungma (a tibetiből ered) azt jelenti, a Föld istenasszonya.
 6. A legfiatalabb személy, aki valaha is megmászta, az amerkai Jordan Romero,aki 2010 május 23-án, 13 évesen jutott fel (az északi oldalról).
 7. 14 hegymászónak sikerült eljutnia az egyik oldalról a másikra.
 8. Fent a szél akár 200 mérföld/órával is fújhat.
 9. Nagyjából 40 napot vesz igénybe a Mt. Everest megmászása, mert a testnek szüksége van egy bizonyos időre, hogy hozzászokjon a magassághoz.
 10. Az első hegymászók, akik oxigénpalack használata nélkül mászták meg az Everestet, Reinhold Messner és Peter Habler (olasz) voltak 1978-ban. Később, példájukat követve, 193 hegymászó mászta meg oxigénpalack használata nélkül (ez az összes mászás kb. 2.7%-ka). Összességében nagyjából 66%- kal kevesebb oxigén van minden egyes lélegzetvételkor az Everest tetején,mint egy normál tengerszinti lélegzetvételkor.
 11. Máig nagyjából 7000-szer mászták meg az Everestet, az összes jelentett utat figyelembe véve több mint 4000 ember által.
 12. A legidősebb ember, akinek sikerült meghódítania a csúcsot, Miura Yiuchiro (Japánból), 80 évesen 2013 május 23-án.
 13. 18 különböző hivatalos mászási útvonal van az Everest csúcsára.
 14. Az első nő, aki az Everest csúcsára lépett a japán Junko Tabei hegymászónő volt (1975-ben).
 15. A leesés megelőzése érdekében a hegymászók nájlonköteleket használnak (10-mm átmérőjű). A csúcsra való sikeres feljutás biztosítása érdekében a hegymászók sportcipőin mászószögek vannak. Emellett jégcsákányokat használnak, amely megállítja őket, ha sziklás és jeges felületre esnének. Ami a ruhákat illeti, vastag, libatollal bélelt ruhákat viselnek.

Hol helyezkedik el a Mount Everest?

A Mount Everest nem csak a legmagasabb hegy, egy másik rekordot is magáénak mondhat – ez egyben a legmagasabb határ két ország között. A hegy Kína és Nepál területein fekszik, azonban a csúcsa Kínában, másnéven a Tibeti autonóm tartomány. Az Everest a Himalája hegységrendszer tagja és csak egyike a Himalája hegytömb kilenc csúcsának. Érdekes módon a Himalája hegyek harmincból állnak és kilenc a világ legmagasabb csúcsai, így az Everestnek számos fiatalabb testvére van. Együtt kerítést formálnak a Tibeti-fennsík és az Indiai-szubkontinens között.

Milyen magas a Mount Everest?

Képzelj el egy olyan világot, ahol a Mount Everest nem létezik, még mindig felfedezésre vár és az iskolában a tanárod azt mondja, hogy a legmagasabb hegy valami, amit például Kancsendzöngának vagy Dhaulagirinek hívnak. Azonban a XX. századi közösség meg volt győzödve arról, hogy a bolygónk legmagasabb pontja minden, csak nem az Everest. Csupán 1852-ben erősítették meg, hogy a világ legmagasabb hegye a Mount Everest. A hegy magassága 8848 méter a tengerszint felett, és a lemezmozgások miatt évente 4 millimétert nő. További a nepáli földrengések megmozgathatják a Mount Everestet és akár a magasságát is megváltoztathatják. És modern tudósok továbbá is bizonyítják, hogy sem a kínai, sem a nepáli mérések sem igazak a heggyel kapcsolatban. A Csomolungma tovább nő. A kontinenslemezek nem maradnak egyhelyben, folyamatosan magasabbra tolják az Everestet.

Mount Everest alaptáborok

Bárki számára, aki elég bátor megmászni az Everestet, ahogy már említve lett, két alternatívája van – vagy Kínába mész vagy a hegy nepáli oldala felől hódítod meg a gigantikus dombot. Ahhoz, hogy olyan magasságban hozzászokj a bizonyos időjáráshoz és a klímafeltételekhez, mindkét részen két alaptábor van, ahol minden egyes turistának, aki úgy dönt, hogy tovább megy, kötelező jelentősen sok időt eltöltenie ott, hogy a test hozzászokjon az eféle kondíciókhoz és megelőzze a magassági betegséget. Mindkét táborban vannak orvosok, akik emelkedés előtt tanácsokat adhatnak a hegymászóknak. A szükséges idő eltöltése az alaptáborban segít a hegymászóknak csökkenteni a nyomásváltozással és a magassági betegséggel kapcsolatos egészségügyi problémák esetleges kockázatát.

Normál esetben mennyi időt vesz igénybe az Everest megmászása?

Persze, a világ tetejére való feljutás nem pár napi sétát jelent a csodaszép hófödte lejtőkön. A tapasztalatlan hegymászók, a bármilyen betegség minimum kockázatával rendelkező emberek számára az akklimatizációs időszak átlagos magasságban (az alaptáborban, 5100 méteren) néhány esetben 30-40 nap lehet, az egész hónapban serpák és kollégáid vesznek téged körbe, amíg a tested hozzá nem szokik a légnyomáshoz és az oxigénhiányhoz. Csak ezt követően folytathatod a hegymászást. Átlagosan, amikor turista úticélokról van szó, az egész mászás, a Kathmaduba való megérkezéstől a világ legmasabb pontjára való lépésig nagyjából 60 napot ölel fel. Amikor minden kész, nagyjából 7 napot vesz igénybe, hogy az alaptáborból a csúcsra érjünk. Ezután nagyjából 5 napig tart, amíg leérünk az alaptáborukba.

A Mount Everestet megmászó első ember

1953-ban, mikor ez az emberiség számára kiemelkedő esemény történt, Kína lezárta az Everest látogatását és a világközösségnek csak évi egyetlen expedíciót engedélyezett. Együtt, az erős szelek által állandóan tépázva, mivel gyakran napokig egy helyen kellett maradniuk, Norgay és Hillary meghódította a világ csúcsát. Az eredményét Edmund Hillary II. Erzsébet királynő megkoronázásának dedikálta és ez a tökéletes ajándék volt ennek az egyesült királyságbeli eseménynek. Habár Hillary és Norgay csupán 15 percet töltött a hegy tetején, ez a 15 perc napjainkban csupán az első Holdbéli lépésekhez hasonlítható.

Videók

Fotók

Fotók: prudek, bbbbar, blasbike, kiwisoul, muha04, OSHI, v.apl / depositphotos.com

Megosztani!

Szerző: Michael Himmel
Hegymászó, kalandozó, utazó. Dolgozott profi fotósként és újságíróként. Több mint 50 különböző országban járt. Megmászta a Mount Everestet és egyéb hegyeket. Imádja felfedezni a vad helyeket és megosztani élményeit más emberekkel.0

top