facebook twitter pinterest google
Everestian

Over Mount Everest

Hou je van bergen? Dit is de TOP 10 meest geweldige bergen in de wereld!
Staat ook bekend als: Sagarmāthā (Nepal), Chomolungma (Tibet, China)
Hoogte: 8.848 meters
Locatie: Nepal, China (Tibet)
Eerste beklimming: 29 mei 1953 (Tenzing Norgay en Edmund Hillary)
Populairste route: South Col (Nepal)
Gebergte: Himalaya
Coördinaten - WGS84: 27° 59′ 17″ N, 86° 55′ 31″ E

Everest – de hoogste berg ter wereld

Everest (of Chomolungma zoals de berg heet in Nepal) is 8848,43 meter hoog en de droom van iedere klimmer. Maar het is ongetwijfeld ook de gevaarlijkste uitdaging en dodelijkste berg op aarde. Natuurlijk kent iedereen Everest als de hoogste berg op aarde, maar het echte verhaal over de haar ontdekking en de dapperen die reeds te berg probeerden te beklimmen, zijn niet bekend bij het publiek. Met een vorm zoals een piramide, vanwege de gletsjers, ligt Everest pal op de grens tussen twee Aziatische landen – China en Nepal.

Infografieken

Schokkende feiten

De top wordt gezien als één van de meest wonderbaarlijke maar ook tragische en gevaarlijkste plaatsen ter wereld. Het rotsachtig silhouet heeft al heel wat dappere en moedige personen gelokt naar haar top. Maar helaas zijn er daarvan ook heel wat in haar rotsachtige kliffen en sneeuwplatformen achtergebleven. Méér dan 235 klimmers en lokale personen moesten het met hun leven bekopen terwijl ze de hoogste berg ter wereld probeerden te beklimmen. Het exacte aantal is echter niet bekend, aangezien niet iedereen zich registreert voor ze zich aan de klim wagen. Het grootste gevaar ligt bij de druk en ijle lucht, die je onmogelijk voor lange tijd kan inademen. Hoewel het dus gevaarlijk is om de berg te beklimmen, wegens de ijskoude lucht en het gebrek aan zuurstof, zijn er toch heel wat mensen die hun leven riskeren om de top van de wereld te bereiken. Wat is er zo speciaal aan?

Hoeveel kost het om de Everest te beklimmen?

Nou, dat is een erg populaire vraag. Zoals we allemaal weten, kost het heel wat geld om klimexpedities te organiseren. Bovendien moet je niet alleen fysiek paraat en bedreven zijn in bergbeklimmen, maar moet je ook bereid zijn om ervoor te betalen. Het kost tenminste $30.000 wanneer je in je eentje de berg opgaat. Reisagentschappen bieden ook expedities met gidsen aan, maar dan betaal je al gauw $60.000. De VIP expeditieservice, die onder meer constant internet en telefoonontvangst aanbiedt, kost maar liefst $90.000. Algemeen gezien is de prijs afhankelijk van de gids en het aantal en de kwaliteit van de diensten die je in je pakket wil opnemen. Wanneer je een gids en agentschap uitkiest om mee samen te werken, is het echter belangrijk om naast de prijs ook de reputatie en naam van de provider te overwegen. Het is altijd beter om uitgebreid onderzoek te doen, en na te gaan of de vlucht inclusief is. Ook is het aan te raden om te checken of de Sherpa-service inclusief is.

Waarom is het zo duur?

De overheid van Nepal rekent alle buitenlanders die Mount Everest willen beklimmen een toeslag aan die kan variëren van 11.000 dollar tot wel 25.000 dollar.

Veel lezers denken nu onmiddellijk: “Wat een oplichting!”. Maar aan de andere kant, moet je er ook eens over nadenken. Zelfs aan deze prijs vonden reeds méér dan 200 dode lichamen en duizenden tonnen afval hun weg naar de kliffen van Mount Everest. Beeld je eens in wat er zou gebeuren mocht de toeslag niet aangerekend worden. Het aantal klimmers zou spectaculair de hoogte in gaan, en Everest zou je kunnen vergelijken met een stortplaats of mortuarium.

Wat ook belangrijk is, is de vereiste uitrusting, die handen vol geld kan kosten. Uitgaven voor de gidsen, klimmers en Sherpa’s zijn afhankelijk van de grootte van de groep. Daarom variëren ze jaar tot jaar.

Mount Everest: Feiten

  1. Everest, een deel van de Mahalangur bergketen, is 29.035 voet (ofwel 8848 meter) hoog.
  2. Een inactieve vulkaan op Hawaii, Mauna Kea, is ’s werelds grootste berg ter wereld wanneer men geen rekening houdt met het zeeniveau.
  3. Mount Everest is méér dan 60 miljoen jaar oud, en werd gevormd door de duwende beweging van de Indische tektonische plaat tegen die van het Aziatisch continent. Omwille van de tektonische activiteit in de regio, wordt Everest ieder jaar 4 millimeter hoger.
  4. De top van de berg ligt recht op de grens tussen Nepal (in het Zuiden) en China (ook wel bekend als het territorium Tibet) in het Noorden.
  5. Chomolungma (afgeleid uit het Tibetaans) betekent Heilige Moeder van het Universum.
  6. Om zich warm te houden wordt klimmers aangeraden om zuurstof te gebruiken. Wat het eten betreft, vooraf aan de beklimming, eten de klimmers heel wat rijst en noedels. Gemiddeld verbrand een bergbeklimmer méér dan 10.000 calorieën tijdens de klim, en wanneer hij in de buurt van de top komt, verdubbeld dit aantal. Klimmers verliezen gemiddeld 5 tot 10 kilogram doorheen hun expeditie.
  7. Doorheen de geschiedenis heeft men 282 personen (waaronder 169 Westerse bergbeklimmers en 113 Sherpa’s) geregistreerd als gestorven tijdens de beklimming van de Everest, dit vanaf 1924 tot augustus 2015. En omdat we het toch hebben over ongevallen en hun oorzaak: 102 klimmers stierven omdat ze top probeerden te beklimmen zonder het gebruik van zuurstofflessen. De meeste dode lichamen liggen nog steeds te rusten op de rotsen van de berg, hoewel China aangaf dat het al heel wat lichamen verwijderd heeft.
  8. Maar de bekendste doodsoorzaak is nog steeds verongelukken en vallen. Daarna volgen lawines en hoogteziekte.
  9. De jongste persoon die ooit de klim aandurfde was de Amerikaanse Jordan Romero. Hij beklom Everest op 23 mei 2010 (in het Noorden) toen hij nog maar 13 jaar oud was.
  10. 14 klimmers slaagden er in van de éné kant naar de andere kant te over te steken.
  11. De wind kan er aan snelheden van 320 km/u blazen.
  12. Het duurt ruwweg 40 dagen om de top van Mt. Everest te bereiken, omdat het lichaam tijd nodig heeft om zich aan te passen aan de hoogte.
  13. De eerste team klimmers die erin slaagden de top te bereiken zonder zuurstofflessen te gebruiken, bestond uit Reinhold Messner en Peter Habler (Italiaans), wat hun lukte in 1978. Later slaagden er naar hun voorbeeld nog eens 193 klimmers in om de top te bereiken zonder extra zuurstof (ongeveer 2.7% van alle klimmers die zich aan de berg wagen).Gemiddeld zit er 66% minder zuurstof in de lucht aan de top van de Everest, in vergelijking met de lucht aan de begane grond.
  14. Tot op vandaag zijn er ongeveer 7.000 beklimmingen geweest van Mount Everest, via allerlei verschillende routes door méér dan 4.000 personen.
  15. De oudste persoon die erin slaagde om de beklimming van de berg te doorstaan was Miura Yiuchiro (van Japan), op 23 mei 2013 toen hij 80 jaar oud was.
  16. Er zijn 18 officiële klimroutes naar de top van de Everest.
  17. De eerste vrouw die voet zette op de top van de berg was de Japanse bergbeklimster Junko Tabei (in 1975).
  18. Om valpartijen te voorkomen gebruiken klimmers nylon touwen (10mm breed in diameter). Om een succesvolle tocht naar de top te garanderen, dragen de klimmers spikes op hun bergschoenen. Daarnaast gebruiken ze ook ijsbijlen om te kunnen stoppen wanneer ze naar beneden vallen bij steen- & ijsoppervlakten. Hun kleding bestaat uit een dik vriesresistent pak dat gevuld is met ganzenveren.
  19. Sherpa is de generieke naam voor het volk dat leeft in het westen van Nepal. Oorspronkelijk migreerde het volk enkele eeuwen geleden uit Tibet. Ze helpen bergbeklimmers voedsel, tenten en andere benodigdheden te transporteren naar de basiskampen en tussenhaltes.
  20. Bergbeklimmers starten met het gebruik van zuurstofflessen op een hoogte van 7925 meter (26.000 voet).
  21. De temperatuur kan terugvallen tot maar liefst -62° Celsius.

Geschiedenis

Everest werd 60 miljoen jaar geleden gevormd door de aarde. De berg kent een uitgebreide geschiedenis wat klimmers betreft: deze start bij de eerste poging, een onsuccesvolle expeditie door de Britten George Mallory en Guy Bullock in 1921. De bergbeklimmers die voor het eerst de top van Mount Everest bereikten waren alpinisten Edmund Hillary en Tenzing Norgay in 1953. Op 23 mei 2013 slaagde de Japanner Yuichiro Miura er op zijn tachtigste als oudste persoon ooit om de Everest te beklimmen. Maar de hoogste top ter wereld is niet zomaar een uitkijkpunt of een uitdaging voor klimmers: het is ook de thuis van de Sherpa’s, een volk dat er al méér dan 500 jaar leeft. Deze kleine natie voorziet de beste gidsen en dragers voor toeristen en professionele klimmers die besluiten hun leven te riskeren om de hoogste, maar ook hardste berg ter wereld aan te durven.

Waar is Mount Everest gelokaliseerd?

Mount Everest is niet alleen de hoogste berg ter wereld, maar breekt ook nog een ander record – het is namelijk de hoogste grens tussen twee landen. De berg ligt pal op de grens tussen de territoriums van China en Nepal, maar de top ligt in China – of preciezer in de Tibetaanse Autonome Regio. Everest maakt deel uit van het Himalayagebergte en is slechts één van de negen toppen van dit massief. Boeiend is dat de bergketen dertig pieken telt, waarvan negen bij de hoogste ter wereld. Everest heeft dus als het ware nog een heleboel “kleinere” broertjes. Samen vormen ze een natuurlijke grens tussen het Tibetaans plateau en het Indisch subcontinent.

Het hele gebergte vind je terug in Zuid-Azië, en passeert door Pakistan, Bhutan, Tibet, India en Nepal. Dat is de reden waarom Mount Everest heel wat verschillende namen kent. In Tibet noemen ze de berg “Chomolungma” of “Qomolangma”. In het Chinees is het “Shèngmǔ Fēng”. Maar de locals noemen het dan weer “Deodungha”, wat je kan vertalen naar “Heilige berg”. Heel wat jaren werd er algemeen aangenomen dat de hoogste berg ter wereld in het Andesgebergte lag. Slechts in 1852 ontdekte een wiskundige uit India en Bengaalse opzichter dat Mount Everest de kroon spant als hoogste top ter wereld.

Hoe kwam de berg aan zijn naam?

De hoogste berg ter wereld werd oorspronkelijk ontdekt door George Everest, die in 1841 de functie had als hoofd van de cartografische dienst te India. Sinds dan werd de hoogste berg ter wereld vernoemd naar haar originele ontdekker. De naam werd pas in 1865 ingevoerd. Als hoogste berg ter wereld had Mount Everest nood aan een internationaal herkenbare naam, aangezien er talloze lokale varianten bestonden. Andrew Waugh was de eerste die erop aandrong om de naam van zijn voorganger te gebruiken.

In welk land ligt Mount Everest?

Doorheen de geschiedenis was Mount Everest deel van China of Nepal, zoals dat ook gebeurde met Tibet. Maar vandaag de dag proberen de Tibetaanse autoriteiten hun onafhankelijkheid terug te winnen op China, na de annexatie in mei 1959. De relaties tussen Nepal en China zitten helemaal goed, en het is bijna een symbolisch feit dat de grens tussen de twee landen gescheiden wordt door ’s werelds hoogste berg. Theoretisch gezien behoort Mount Everest dus niet tot één staat, maar wordt het gezien als eigendom van Nepal en China. Iedere toerist die beslist om de berg te beklimmen, kan zelf kiezen vanuit welk land hij dat doet. Maar algemeen wordt aangenomen dat de kant van Nepal een stuk mooier is, én ook eenvoudiger om te beklimmen.

Hoe hoog is Mount Everest?

Beeld je eens in dat je in een wereld leeft waar er geen Mount Everest bestond, de berg nog steeds niet ontdekt is en je leraar in school je vertelt dat de hoogste berg ter wereld Kangchenjunga of Dhaulagiri heet. Maar voor 1852 ging men ervan uit dat de hoogste berg ter wereld ergens anders lag op aard, tot Mount Everest werd ontdekt. De hoogte van de berg bedraagt 8.848 meter boven zeeniveau, en stijgt ieder jaar ongeveer 4 millimeter door de beweging van platen. Bovendien kunnen aardbevingen in Nepal zowel de ligging als de hoogte van Mount Everest beïnvloeden. En moderne wetenschappers bewijzen dat de afmetingen die China en Nepal berekend hebben niet correct zijn. Chomolungma blijft groeien. Continentale platen staan niet stil, ze duwen de Everest steeds hoger.

Het is merkwaardig dat de exacte hoogte van de Everest nog steeds een onderwerp voor discussie vormt. Terug in 1856, wanneer de Britse ontdekkers voor het eerst de top bereikten, werd een hoogte van 8.840 meter geregistreerd. Maar vandaag bedraagt de officiële hoogte 8.848 meter. Wanneer je je wil inbeelden hoe hoog de Everest is, moet je enkel en alleen maar weten dat de berg net onder de reguliere kruishoogte van een vliegtuig ligt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er bijna geen dieren leven op die hoogte, door de lage druk en het gebrek aan zuurstof. Echter blijkt Everest wel een thuis voor een speciale soort spin, die zich verbergt in spleten. Deze zwarte, springende spin voedt zich met bevroren insecten die op de top belanden via de wind en sneeuw.

"Omgeving"

Nu we het toch hebben over het Everestmassief: het bestaat uit verschillende, individuele toppen zoals de Changtse, die 7.580 meters telt, Nuptse met haar 7.855 meter en Lhotse die 8.516 meter hoog is. In der tijd was het een ongelofelijke uitdaging om de exacte hoogte van deze bergen te bepalen, sinds de benodigde apparaten (genaamd theodolieten) maar liefst 500 kilogram wogen en je tien tot wel vijftien personen nodig had om het te dragen en te kunnen verplaatsen. Er werden meerdere pogingen uitgevoerd om de exacte hoogte van Mount Everest te berekenen, maar onderzoekers wisten deze pas te achterhalen in 1949.

Diegenen die het dichtst bij Mount Everest wonen, moeten wel de monniken van Rongbuk Monastery zijn, een Boeddhistische tempel die gesticht werd in 1902 en recent opnieuw werd opgebouwd nadat ze totaal verwoest werd door burgerrellen in de jaren ’70. Vandaag de dag is het de laatste halte voor bergbeklimmers die op weg zijn naar één van de basiskampen. In het Rongbuk Monastery kan men verblijven in een klein hotelletje en is er een petieterig restaurant.

Over de hoogte

Bijna driehonderd jaar geleden stond het hoogste punt op aarde bekend als Chimborazo, een vulkaan in het Andesgebergte. De hoogte ervan bedraagt “slechts” 6.267 meter. In de 21ste eeuw werd deze veronderstelling aan diggelen geslagen en een nieuwe kampioen gekroond – Nanda Devi in India met een hoogte van 7.816 meter. Het klinkt misschien ongeloofwaardig, maar vandaag de dag staat Nanda Davi slechts op de 23ste plaats met hoogste bergen ter wereld. Maar er is een reden waarom deze “kleine” broertjes lang werden gezien als de hoogste toppen ter wereld – de hele regio van Nepal was eeuwenlang afgesloten voor de buitenwereld.

Boeiende feitjes

Mount Everest is officieel één van de meest vervuilde bergen ter wereld, wegens het gebrek aan infrastructuur en de tonnen afval die toeristen achterlaten, gaandeweg van simpele verpakkingen van eten of snacks tot zuurstofflessen en oude uitrusting. Het afval blijft bewaard en ligt al eeuwen stof (of zeg maar beter sneeuw?) te vergaren op deze heilige plaats voor de lokale bevolking.

Het is ook vrij interessant om te weten dat wetenschappers de dag van vandaag continu resten terugvinden van marien leven op de berg, die zich 450 miljoen jaar long in de rotsen voortplantten. Dit in de periode wanneer het oppervlak van Mount Everest niet méér dan een stuk zeegrond was. Het Himilayagebergte werd “slechts” 60 miljoen jaar geleden gevormd. En wanneer we praten over menselijke feiten, kunnen we bijvoorbeeld de vraag stellen wie het vaakst Mount Everest beklom? Er zijn twee Sherpa’s – Apa Sherpa en Tashi Purba, die de top van het hoogste landschap 21 keer beleefden.

Sterfgevallen

Jammer genoeg is het reeds bewezen dat het geen makkie is om Mount Everes te bereiken, en het één van de gevaarlijkste plekken ter wereld is door de lage temperaturen, lage druk en het gebrek aan zuurstof in de ijle lucht. Ook lawines hebben reeds aan heel wat lokale bewoners en toeristen het leven gekost. De grootste tragedie die ooit in de geschiedenis van de Everest voortkwam speelt zich af in 2014, wanneer een enorme aardbeving 16 lokale Nepalese gidsen bedolf. Dit gebeurde nabij één van de basiskampen. Het tweede grootste tragedie daarentegen vond plaats in 1996, wanneer 15 personen stierven in hun afdaling van de top.

Deze mensen stierven door verschillende doodsoorzaken, waarvan - sommigen door een gebrekkige uitrusting – anderen door een gebrek aan zuurstofflessen en onverwachte sneeuwstormen die het onmogelijk maakten om terug te keren naar de basiskampen. Dit is het ongeval dat op één na het vaakst voorkomt op de locatie en in één jaar heel wat levens kost. De derde meest tragische situatie ging door in 2012, wanneer 11 mensen voor eeuwig op weg zullen blijven naar de top van Mount Everest. Algemeen wordt aangenomen dat ongeveer 200 dode lichamen rusten op de berg, hoewel het exacte aantal een mysterie blijft. Lawines en vallen zijn de meest voorkomende doodsoorzaken voor fatale accidenten op Mount Everest.

Mount Everest: Basiskampen

Voor iedereen die het ooit aandurfde om de Everest te beklimmen zijn er, zoals we reeds vermeld hebben, twee alternatieven – ofwel vertrek je in China, of verover je de gigantische berg aan de Nepalese kant. Om je te kunnen aanpassen aan het specifieke weer en condities op dergelijke hoogtes, zijn er twee basiskampen waar iedere toerist verplicht heel wat tijd moet doorbrengen, zodat hun lichaam kan aanpassen aan haar omgeving en zich schuwt voor hoogteziekte. In beide kampen zijn er dokters, die klimmers advies geven voor ze beginnen aan de beklimming. Een tijdje blijven in het basiskamp, zoals dat voorgeschreven wordt, helpt de avonturiers mogelijke gezondheidsproblemen te voorkomen die veroorzaakt worden door het verschil in druk en hoogteziekte.

Kamp Zuid vind je terug in Nepal, terwijl Kamp Noord in het territorium Tibet (China) ligt. Hoewel het feit dat Kamp Noord in de zomer met de auto bereikt kan worden, is de kant ten zuiden van de berg het populairst. En natuurlijk zijn alle lokale bewoners, die zich voordien bezighielden met landbouw en veeteelt, volop gefocust op het voorzien van de toeristen in al hun noden en wensen. Ze helpen hun bagage op de berg te transporteren, verkopen voedsel en drank, maar ook een heel ander gamma aan producten. Naast de twee basiskampen op weg naar de Everest, zijn er ook heel wat andere tussenhaltes (zowel voor als na de basiskampen).

Kamp Zuid wordt in haar voorraden voorzien door Sherpa’s en dragers, sinds er geen enkele andere manier is om er voedsel en medicijnen af te zetten. De meest populaire transportmethode die er is maakt gebruik van yaks, lokale dieren, die heel wat zware bagage met zich kunnen meesleuren.

Beklimming

Als je denkt dat iedereen de Everest kan beklimmen, dan heb je het grondig mis. Eerst en vooral is het ongelofelijk duur, met een kostenplaatje dat schommelt rond de 60.000 dollar. De beklimming naar de top van de hoogste berg ter wereld is niet echt een pretje te noemen: het is geen simpel, gezellig toerisme, maar een levensgevaarlijke uitdaging. Ieder jaar sterven enkele toeristen die de berg proberen te veroveren: sommigen vallen in de diepte of in spleten tussen gletsjers, anderen kunnen de extreme temperaturen niet aan of zwichten voor hoogteziekte.

Natuurlijk vereist zo’n professionele uitdaging heel wat gespecialiseerde uitrusting – schoenen, kleding, gereedschappen en elektronische gadgets, maar ook een heel team aan experts om hen te vergezellen, en jaren klimervaring door andere toppen te trotseren. Maar als je praat over het proces is het natuurlijk fascinerend. Welke route je ook neemt, het is aangeraden om in het gezelschap van een Sherpa te reizen. Vandaag de dag leven in de regio ongeveer 3.000 Sherpa’s, stuk van stuk geweldige gidsen en dragers. Kortom, het zijn echte Highlanders. Als je de fameuze afbeelding van de eerste mensen op Mount Everest hebt gezien, versta je hoe moeilijk het moet zijn om dergelijke gevoelens uit te drukken. In de woorden van Tenzing Norgay “Ik wil springen, dansen,.. het was het beste gevoel in mijn leven. Ik stond vlak voor de hele wereld.”.

Het meest populaire seizoen om Mount Everest te beklimmen is de lente. Expedities in de herfst zijn minder populair. Vandaag is de meest populaire manier om de Everest te beklimmen die in het gezelschap van een gids. Een professionele gids kent het meest betrouwbare pad naar de top, en kan de groep instructies geven wanneer er iets voorvalt. Bovendien legt de gids iedereen nog eens alles uit voor ze aan de klim beginnen, helpt hij hun met het kiezen van uitrusting en verifieert hij zowel de fysieke toestand als de gezondheid van de deelnemers vooraf aan de beklimming.

Het plan

Het eerste wat je nodig hebt om Mount Everest te trotseren is een uitstekende fysische conditie en voldoende ervaring in het bergbeklimmen, aangezien het hele proces risico’s kent, gevaarlijk is en bepaalde vaardigheden vereist. De expeditie start in één van de basiskampen (Noord of Zuid), afhankelijk van het plan. Daarna spenderen de deelnemers ongeveer een week in het basiskamp, dat ligt op een hoogte rond de 5.000 meter. Hier kunnen ze praten met ervaren gidsen, hun conditie verifiëren en rusten voor ze aan de klim beginnen. Daarna worden de bergbeklimmers voorzien van voedsel, benodigdheden en zuurstof. Wanneer de groep zich wat extra budget heeft, kunnen ze Sherpa’s inschakelen om extra zuurstofflessen voor hun mee te nemen.

Hoe lang duurt het normaal om Mount Everest te beklimmen?

Natuurlijk betekent de beklimming naar het “dak van de wereld” niet dat je zomaar enkele dagen door een sneeuwachtig landschap moet trekken. Voor ongetrainde klimmers en gevoelige personen kan het 30 tot wel 40 dagen duren voor hun lichaam is aangepast aan de hoogte in het basiskamp (5.100 meter). Tijdens die hele maand word je omgeven door collega-klimmers en Sherpa’s, tot je lichaam aangepast is aan de luchtdruk en het gebrek aan zuurstof/ijle lucht. Alleen dan kan je je aan de klim wagen. Gemiddeld neemt het hele proces, van je aankomst in Kathmandu tot je je eerste stap zet op de hoogste top ter wereld, ongeveer 60 dagen. Wanneer alles voorbereid is, duurt het ongeveer 7 dagen om van het basiskamp de top te bereiken. Daarna heeft men nog eens een vijftal dagen nodig terug af te dalen naar het kamp.

Eerste persoon om Mount Everest te beklimmen

Hoewel de eerste man op de top van de wereld Edmund Hillary is, waren er al heel wat pogingen voor hem ondernomen. Terug in de jaren ’20 werden de meest toegankelijke routes in kaart gebracht door het kersverse Committee of Mount Everest. De leden van deze expedities waren dan ook bij de eerste om voet te zetten op de “heilige berg” die Everest is voor de locals. Toch waren twee compleet verschillende personen, Sir Edmund Hillary, een Nieuw-Zeelander, en een Nepalese bergbeklimmer, Tenzing Norgay, de eerste die er samen in slaagden Mount Everest te trotseren via de zuidelijke route.

In 1953, wanneer dit indrukwekkende feit voor het eerst plaatsvond, sloot China de Everest af en mocht er slechts één expeditie per jaar plaatsvinden. Samen slaagden Norgay en Hillary het “dak van de wereld” te bereiken, terwijl ze continu moesten zwichten voor sterke winden die hun verplichtten dagenlang op dezelfde plaats te blijven. Edmund Hillary droeg zijn prestatie op aan de koningin tijdens de coronatie van Queen Elizabeth II, en was het beste geschenk voor deze belangrijke gebeurtenis in het Verenigd Koninkrijk. Hoewel Hillary en Norgay slechts 15 minuten op de top doorbrachten, zijn deze 15 minuten vandaag vergelijkbaar met de eerste stap van Neil Armstrong op de maan.

De jongste persoon die er ooit in slaagde de top te bereiken was een jonge student uit California. Hij was pas 13 jaar toen hij de top bereikte. De Nepalese Ming Kipa Shira, een jonge meid van 15 jaar, was de tweede jongste persoon om de Everest te trotseren (2003). En de oudste man die ooit de Everest beklom, moet wel de tachtigjarige Japanner Miura Yiuchiro zijn. De oudste vrouw daarentegen was Tamae Watanabe, een Japanse vrouw die 73 was toen ze de berg beklom.

Als je dit artikel leuk vond, dan zal je GEK zijn op: Geweldige foto’s, ongelofelijke verhalen, betoverende plekken

Video’s

Afbeeldingen

Afbeeldingen: prudek, bbbbar, blasbike, kiwisoul, muha04, OSHI, v.apl / depositphotos.com

Delen!

Auteur: Michael Himmel
Bergbeklimmer, avonturier, reiziger. Werkte als een professionele fotograaf en journalist. Bezocht méér dan 50 verschillende landen tijdens zijn carrière. Beklom Mount Everest en andere bergen. Houdt van wilde locaties te verkennen en zijn ervaringen te delen met andere mensen.



Snelle navigatie:
  • top