facebook twitter pinterest google
Everestian

Om Mount Everest

Elsker du fjell? Sjekk ut dette: TOPP 10 mest fantastiske fjell i verden
Også kjent som: Sagarmāthā (Nepal), Chomolungma (Tibet, China)
Høyde over havet: 8.848 m (29,029 ft)
Sted: Nepal, Kina (Tibet)
Først besteget: 29. mai 1953 (Tenzing Norgay og Edmund Hillary)
Mest populære rute: South Col (Nepal)
Fjellkjede: Himalaya
WGS84: 27° 59′ 17″ N, 86° 55′ 31″ E

Mount Everest – det høyeste fjellet i verden

Mount Everest, (eller Chomolungma som den blir kalt i Nepal), er med sine 8.848,43 meter drømmen for enhver fjellklatrer, men er samtidig utvilsomt den farligste utfordringen og det dødeligste fjellet på Jorden. Ja, den er det høyeste stedet på planeten vår og den mest berømte fjelltoppen som hvert eneste barn i hvert eneste land kjenner til. Imidlertid er historien om oppdagelsen av den, og om modige menn som har prøvd å bestige den, ofte ukjent for offentligheten. Den har en form som en pyramide på grunn av isbreenes disseksjon og ligger akkurat på grensen mellom to asiatiske land – Kina og Nepal.

Infografikk

Sjokkerende sannhet

Denne toppen er i sannhet regnet som en av de mest praktfulle, men også et av de mest tragiske og farligste stedene i verden. Dens steinete silhuett har tiltrukket seg mange uredde og modige mennesker som har forsøkt å nå toppen. Beklageligvis har mange av dem blitt værende i snøen og klippene til evig tid. Over 235 klatrere og lokale innbyggere har omkommet under forsøk på å nå den høyeste fjelltoppen på kloden, men det nøyaktige antallet er ukjent fordi ikke alle registrerer seg før turen.

Hva koster det å klatre Everest?

I dag er dette et ofte stilt spørsmål for som vi alle vet må man betale for høytliggende ekspedisjoner. Du må ikke bare være fysisk skikket og dyktig i fjellklatring, men må også være i stand til å betale for den. Minsteprisen er ca. $ 30.000 hvis du går på egen hånd. Reiseselskaper tilbyr guidede ekspedisjoner og prisen for deres tjenester er rundt $ 60.000. VIP-ekspedisjonstjenesten, som inkluderer konstant Internett og telefontilgang, koster så mye som $ 90.000.

Fakta om Mount Everest

  1. Mount Everest, en del av fjellkjeden Mahalangur, er 8.848 meter høy.
  2. En ikke-aktiv vulkan på Hawaii, Mauna Kea, ligger på førsteplass på en liste over verdens høyeste fjell, hvis man ser bort fra havnivået.
  3. Everest er mer enn 60 millioner år gammel, og ble dannet på grun av skyveeffekten til en teknonisk plate (den indiske) mot den asiatiske. På grunn av den tektoniske aktiviteten i regionen blir Everest ca. en kvart tomme høyere hvert år.
  4. Toppen ligger midt på grenselinjen mellom Nepal (i sør) og Kina (også kjent som Tibet) i nord.
  5. Chomolungma (avledet fra tibetansk) betyr Universets hellige mor.

Hvor ligger Mount Everest?

Mount Everest er ikke bare det høyeste fjellet, det setter også en annen rekord – det er også den høyestliggende grensen mellom to land. Fjellet strekker seg mellom Kinas og Nepals landarealer, men selve toppen ligger i Kina, eller nærmere bestemt i den tibetanske selvstyrte regionen. Everest er en del av fjellsystemet Himalaya og er en ni fjelltopper i fjellmassivet Himalaya. Fjellene I Himalaya består av 30 fjell og blant dem de ni høyeste fjellene I verden. Everest har derfor mange yngre brødre.

Hvor høy er Mount Everest?

Tenk deg at du lever i en verden hvor det ikke er noen Mount Everest. Det er ennå ikke oppdaget og på skolen forteller læreren din at det høyeste fjellet er noe som kalles Kangchenjunga eller Dhaulagiri, for eksempel. Men til og med i det 20. århundre var man sikker på at det høyeste punktet på planeten vår var alt annet enn Everest. Først i 1852 ble det bekreftet at Mount Everest var det høyeste fjellet i verden. Fjellets høyde er 8.848 meter over havet, og øker årlig med omtrent 4 millimeter på grunn av aktiviteten til de tektoniske platene. Jordskjelv i Nepal kan dessuten flytte Mount Everest og også endre høyden dens. Moderne forskning fortsetter å vise at verken Kinas eller Nepals målinger av fjellet er korrekte. Chomolungma fortsetter å vokse. De kontinentale platene ligger ikke stille, de skyver kontinuerlig Everest oppover.

Mount Everest baseleire

For de som tør å klatre Mount Everest er det, som før nevnt, to alternativer – man reiser enten til Kina eller forsøker å erobre det gigantiske fjellet fra den nepalesiske siden. For å venne seg til de spesielle vær- og klimatiske forholdene på en slik høyde for klatrerutene, er det to baseleire. Her må alle, hver eneste turist som planlegger å klatre høyere, oppholde seg ganske lenge slik at kroppen kan venne seg til forholdene og unngå høydesyke. Det er leger i begge leire som kan gi råd til klatrere før den videre ferden oppover. Opphold i baseleirene over tid hjelper fjellklatrere til å redusere risikoen for mulige helseproblemer forbundet med trykkendring og høydesyke.

Hvor lang tid tar det normalt å bestige Mount Everest?

Å klatre opp til toppen av verdens tak betyr så visst ikke det samme som å vandre noen dager langs billedskjønne snødekte fjellsider. For utrente klatrere og personer med liten risiko for sykdom, varer akklimatiseringsperioden i den vanlige høyden (som i baseleiren er 5.100 meter) i noen tilfeller i inntil 30-40 dager. I løpet av denne måneden vil du være omgitt av sherpaer og klatrekameratene dine til kroppen din har vent seg til lufttrykket og den tynne luften. Kun da kan du fortsette klatringen. Når det gjelder turistdestinasjoner tar hele klatringen fra ankomsten i Kathmandu til du står på verdens tak omtrent 60 dager i gjennomsnitt. Når alt er klart, tar det rundt 7 dager å klatre fra baseleiren til toppen. Deretter tar det omtrent 5 dager ned igjen til baseleiren.

Den første som klatret Mount Everest

Da denne enestående begivenheten fant sted i 1953, stengte Kina Mount Everest for ethvert besøk. Verdenssammfunnet har etterpå bare fått tillatelse til en ekspedisjon per år. Konstant plaget av sterke vinder som gjorde at de ofte måtte oppholde seg på ett sted i flere dager, klatret Norgay og Hillary opp på verdens tak. Edmund Hillary dedikerte prestasjonen sin til kroningen av dronning Elizabeth II. Denne grensesprengende prestasjonen ble mottatt som den beste gaven i Storbritannia. Selv om Hillary og Norgay bare oppholdt seg i 15 minutter på toppen av fjellet, kan disse 15 minuttene bare sammenlignes med det første skrittet på månen.

Hvis du likte denne artikkelen vil du ELSKE dette: Fantastiske bilder, utrolige fortellinger, fabelaktige steder

Videoer

Bilder

Bilder: prudek, bbbbar, blasbike, kiwisoul, muha04, OSHI, v.apl / depositphotos.com

Dele!

Forfatteren: Michael Himmel
Fjellmann, eventyrer, globetrotter. Har arbeidet som profesjonell fotograf og journalist. Har besøkt mer enn 50 forskjellige land. Har besteget Mount Everest og andre fjell. Liker å utforske utilgjengelige steder og dele erfaringene med andre.Hurtignavigering:
  • top