facebook twitter pinterest google
Everestian

Om Mount Everest

Gillar du berg? Kolla in det här: TOPP 10 mest otroliga bergen i världen
Även känt som: Sagarmāthā (Nepal), Chomolungma (Tibet, Kina)
Höjd: 8 848 meter
Geografiskt läge: Nepal, Kina (Tibet)
Bestegs för första gången: 29 maj 1953 (av Tenzing Norgay och Edmund Hillary)
Populäraste leden: South Col (Nepal)
Område: Himalaya
WGS84: 27° 59′ 17″ N, 86° 55′ 31″ E

Everest – världens högsta berg

Everest (eller Chomolungma, som det kallas i Nepal) är med sina 8 848,43 meter varje klättrares dröm. Samtidigt är det utan tvekan den farligaste utmaningen och det dödligaste berget på jorden. Ja, det är planetens högsta plats, och en så berömd höjd att kanske varje barn i varje land känner till den. Historien om dess upptäckt och om de modiga människor som försökt erövra den är dock ofta okända för allmänheten. Med sin pyramidliknande form den fått tack vare smälta glaciärer, höjer sig Everest mitt på gränsen mellan två asiatiska länder – Kina och Nepal.

Infografik

Chockerande sanning

Denna höjd anses vara en av världens mest magnifika platser, men också en av de mest tragiska och farliga. Den klippiga silhuetten har attraherat otaliga modiga människor som försökt nå toppen. Många av dem har tyvärr fått stanna i de snöbetäckta och steniga bergen för evigt. Fler än 235 klättrare och lokalbor har dött i försöken att nå jordens högsta punkt. Det exakta antalet är fortfarande okänt då alla inte registrerar sig innan de börjar klättra. Dödsorsakerna handlar om trycket och den tunna luften, som är omöjlig att andas under en längre tid. Trots faran, den iskalla och syrefattiga luften, riskerar många personer sina liv för att få stå på jordens högsta topp under en kort stund. Vad är så speciellt med upplevelsen?

Vad kostar det att bestiga Everest?

Det här är en mycket vanlig fråga numera. Som nog alla vet kostar det att bege sig ut på höga höjder, och du måste inte bara vara fysiskt redo och ha goda kunskaper i klättring – du måste också vara beredd att betala. Minimipriset är cirka $30 000 om du reser på egen hand. Resebyråer erbjuder guider, vilket kostar runt $60 000. VIP-tjänsten, som inkluderar ständig tillgång till telefon och internet, kostar hela $90 000. Allt beror dock på guiden och vilka tjänster som ingår i paketet, och vilken kvalitet dessa har. När du väljer resebyrå och guide är det dock viktigt att du inte bara tänker på företagets namn och pris. Det är alltid bäst att läsa på i förväg och se om flyg ingår, och vi rekommenderar även att se om hjälp av sherpor (vägvisare) också ges.

Varför så dyrt?

Nepals regering tar ut en obligatorisk avgift för alla utlänningar som vill bestiga Everest. Beroende på gruppens storlek och tidsperiod kan detta kosta allt mellan $11 000 – $25 000.

Många läsare blir nu upprörda och tänker ”vilket rån”, men tänk efter. Även om detta är dyrt finns det ändå över 200 döda personer bland kullarna, för att inte tala om flera ton sopor. Föreställ dig hur det skulle se ut om avgiften togs bort helt och hållet! Antalet klättrare skulle öka dramatiskt, och Everest skulle förvandlas till en blandning mellan en soptipp och ett bårhus.

En annan viktig faktor är att ha rätt utrustning, vilket också kostar en hel del pengar. Utgifterna för guider, klättrare och sherpas beror på gruppens storlek, så detta varierar från år till år och besökare till besökare.

Fakta om Mount Everest

 1. Everest, som är en del av bergskedjan Mahalangur, är 8 848 meter (29 035 ft.) högt.
 2. En inaktiv vulkan på Hawaii, Mauna Kea, är dock världens högsta berg, om man inte ser till havsnivå.
 3. Berget är över 60 miljoner år gammalt och bildades när den indiska kontinentalplattan flyttade sig och stötte ihop med den asiatiska plattan. Tack vare den tektoniska aktiviteten i området blir Everest cirka 0,6 cm högre varje år.
 4. Höjden ligger precis på gränsen mellan Nepal (i söder) och Kina (även känt som Tibet) i norr.
 5. Namnet Chomolungma (från tibetanska) betyder ”universums heliga moder”.
 6. För att hålla sig varma rekommenderas klättrare att använda syre på toppen. Klättrarna äter mycket ris och nudlar innan de börjar bestiga höjden, eftersom de gör av med mycket energi när de klättrar. Den genomsnittliga klättraren bränner fler än 10 000 kalorier per dag, och denna siffra fördubblas under klättringen. Klättrare förlorar generellt sett mellan 5 – 10 kilo under expeditionen.
 7. Under tidens gång har 282 personer (inklusive 169 västerlänningar och 113 sherpas) rapporterats ha avlidit på Everest under perioden 1924 – augusti 2015. På tal om döden och dess orsaker – 102 klättrare dog i försök att nå toppen utan att använda syrgas. Majoriteten av alla döda kroppar blir kvar i bergets snö, även om Kina rapporterar att de fraktar bort många kroppar. Den främsta dödsorsaken är fall, och sedan kommer laviner, utsatthet, och höjdsjuka.
 8. Den yngsta person som bestigit berget var amerikanen Jordan Romero, som var 13 år gammal. Han besteg berget den 23 maj 2010 och kom från den norra sidan.
 9. 14 klättrare har kunnat ta sig från den ena sidan till den andra.
 10. Vinden på berget kan blåsa i över 320 km/h.
 11. Grovt uppskattat tar det cirka 40 dagar att bestiga Everest, för kroppen behöver tid för att anpassa sig till den höga höjden.
 12. De första klättrare som lyckades bestiga Everest utan att använda syrgas var Reinhold Messner and Peter Habler (italienare), år 1978. Senare lyckades 193 andra klättrare följa deras exempel och låta bli syrgasen – cirka 2,7 % av alla som bestiger berget. Det finns cirka 66 % mindre syre i varje andetag på Everests topp än i andetag på havsnivå.
 13. Över 7 000 personer har bestigit Everest, enligt uträkningar från de över 4 000 olika personer som rapporterat om sina rutter.
 14. Den äldsta personen som lyckats besegra berget är Miura Yiuchiro från Japan, som var 80 år gammal när hon besteg berget den 23 maj 2013.
 15. Det finns 18 olika officiella rutter att ta för att bestiga Everest.
 16. Den första kvinnan som nådde Everests topp var den japanska klättraren Junko Tabei, 1975.
 17. För att undvika fall använder klättrare nylonrep (10 mm i diameter). För att lyckas nå toppen bär klättrarna små dubbar på kängorna, vilka kallas för broddar. De använder även ishackor som kan förhindra fall från klippiga eller hala ytor. När det gäller kläder bär klättrarna tjocka dräkter som stoppats med gåsfjädrar.
 18. Sherpa är namnet på den folkgrupp som bor i västra Nepal. De kommer ursprungligen från den tibetanska sidan och migrerade för flera århundraden sedan. De hjälper klättrarna att bära mat, tält, och utrustning mellan de olika lägren som finns mellan baslägren.
 19. Klättrarna börjar använda syrgas när de når 7 925 meter (26 000 ft), men det krävs bara 915 meter för att de ska börja känna skillnad. När man når 8 230 meter känns det som att man är cirka 7 315 meter ovanför havsnivån, vilket alltså inte utgör så stor skillnad.
 20. Temperaturen kan sjunka så lågt som – 62C.

Historia

Everest skapades av jorden för 60 miljoner år sedan. Berget har en lång historia med ”första klättrare”, från den första misslyckade ansträngningen 1021 av britterna George Mallory och Guy Bullock, till att de första människorna nådde bergstoppen 1953. De modiga alpinister som lyckades med detta var Edmund Hillary and Tenzing Norgay. I modern tid kan vi se detta från den 23 maj 2013, när Yuichiro Miura vid åttio års ålder blev den äldsta personen att bestiga Mount Everest. Världens högsta topp är inte bara en fin utsiktsplats eller en utmaning för klättrare, den är också hem för många högländare – Sherpafolket, som har bott där i över 500 år. Detta folk är de absolut bästa guiderna och bärarna för turister och proffs som bestämmer sig för att utmana döden och bestiga världens högsta och tuffaste berg.

Var ligger Mount Everest?

Mount Everest är inte bara det högsta berget, det slår också ett annat rekord: det är den högsta gränsen mellan två länder. Berget sträcker sig mellan Kina och Nepal, men toppen ligger i Kina – eller rättare sagt, i den tibetanska suveräna regionen. Everest tillhör bergskedjan Himalaya, och är faktiskt bara en av nio toppar i bergsmassivet Himalaya. Själva bergen Himalaya består av trettionio av världens högsta punkter, så Everest har många yngre syskon. Tillsammans skapar de en slags gräns mellan den tibetanska platån och den indiska subkontinenten.

Själva bergsområdet ligger i södra Asien och sträcker sig genom Pakistan, Bhutan, Tibet, Indien, och Nepal. Detta är anledningen till att Mount Everest har flera namn. I Tibet kallas berget för Chomolungma eller Qomolangma, och på kinesiska heter det Shèngmǔ Fēng. Lokalinvånare i Darjeeling kallar det för Deodungha, vilket kan översättas till “heligt berg”. Under många år trodde man att världens högsta berg låg i Anderna, och det var först 1852 som en indisk matematiker och en bengalisk upptäckare upptäckte världens sanna högsta punkt.

Hur fick det sitt namn?

Världens högsta berg upptäcktes av George Everest, chefen över Indiens statistikbyrå, år 1841. Sedan dess har det officiella namnet på jordens högsta topp tillskrivits honom. Namnet tilldelades först 1865, eftersom det fanns flera olika lokala namn på det imponerande berget, men samtidigt stod det klart att världens högsta berg faktiskt behövde ha ett namn som kunde erkännas internationellt. Andrew Waugh insisterade på att berget skulle uppkallas efter hans företrädare på den höga posten i Indien, då denne upptäckte och rapporterade världens högsta punkt.

Vilket land ligger Mount Everest i?

Under historiens gång har Mount Everest varit en del av Kina och Nepal, precis som den tibetanska suveräna regionen. Numera försöker Tibets myndigheter återfå sitt oberoende från folkrepubliken Kina, sedan annekteringen i maj 1959. Relationen mellan Nepal och Kina är vänskaplig, och det är nästan ett symboliskt värde i att gränsen mellan de två länderna går längs världens högsta berg. Teoretiskt sett tillhör toppen närmast universum inte en stat, utan har delat ägarskap av Nepal och Kina. Varje turist som bestämmer sig för att åtminstone ta sig en titt på Everest kan göra det från vilken sida han vill, men det är ett välkänt faktum att Everest på den nepalesiska sidan är mycket vackrare, oavsett om man ska klättra eller bara vill se den mäktiga höjden.

Hur högt är Mount Everest?

Tänk dig att du bor i en värld utan Mount Everest. Det har inte upptäckts än, och i skolan får du lära dig att det högsta berget till exempel heter Kangchenjunga eller Dhaulagiri. Till och med på 1800-talet var samhället säkert på att den högsta punkten på jorden var vad som helst förutom Everest. Det var först år 1852 som Mount Everest bekräftades vara jordens högsta berg. Bergets höjd är 8 488 meter ovanför havsnivån, och det stiger årligen med cirka 4 millimeter, tack vare kontinentalplattornas rörelsemönster. Jordbävningar i Nepal kan också bidra till att berget rör på sig, och till och med påverka dess höjd. Modern vetenskap bevisar ständigt att vare sig Kinas eller Nepals uppskattade mätningar av berget stämmer helt och hållet. Chomolungma fortsätter att växa. Kontinentalplattorna står inte stilla, utan de gör ständigt att Everest växer sig högre och högre.

Ett intressant faktum är att Everests exakta höjd faktiskt fortfarande debatteras. År 1856, när brittiska utforskare först mätte upp höjden med hjälp av en teodolit, rapporterades bergets höjd som 8 840 meter. Numera är den officiella höjden 8 848 meter. För att föreställa dig hur högt Everest är kan du tänka dig att toppen är precis under ett flygplans normala höjd. Därför är det inte så konstigt att i princip inga djur lever på den här höjden, på grund av det låga trycket och den syrefattiga luften. Everest är dock hemvist för en ovanlig spindelsort, som gömmer sig i sprickorna. Den svarta hoppande spindeln livnär sig på de frusna insekter som når topparna med hjälp av vinden och snömassorna.

Område

Om vi pratar om själva bergsmassivet Everest består det av flera separata toppar, till exempel Changtse som är 7 580 meter högt, Nuptse som är 7 855 meter högt, och Lhotse som är 8 516 meter högt. Det var mycket utmanande att mäta dessa toppars exakta höjd, eftersom utrustningen som användes för detta – teodoliter – väger över 500 kilo. Det krävs 10 – 15 män för att bära en teodolit. Flera försök har gjorts för att uppmäta Everests exakta höjd, och först 1949 lyckades man utföra den tillräckligt pålitliga mätningen.

Det närmaste bostadsområdet är klostret Rongbuk, ett buddhistiskt tempel som grundades 1902, och som nyligen rekonstruerades efter att det totalförstörts under civila slag i området på 1970-talet. Numera är detta den sista utposten för de bergsklättrare som kommer upp till ett av baslägren. I klostret Rongbuk finns ett litet hotell och en liten restaurang där turisterna kan få kost och logi.

Om höjden

Under nästan trehundra år var den högsta kända platsen på jorden vulkanen Chimborazo i Anderna. Dess höjd är ”bara” 6 267 meter. Under 1800-talet motbevisades detta antagande, och en ny utmanare hittades – berget Nanda Devi i Indien, med sin höjd på 7 816 meter. Idag kanske det låter som ett skämt, men faktum är att Nanda Devi bara är världens 23:e högsta berg. Det finns dock en anledning till att dessa ”småbarn” ansågs vara de högsta topparna – hela den nepalesiska regionen med sitt ”tak för världen” var avskuret från omvärlden under en lång tidsperiod.

Intressanta fakta

Mount Everest anses officiellt vara ett av världens mest förorenade berg. Detta beror på bristen på infrastruktur och ett stort flöde av sopor från turister – allt från enkla matförpackningar till stora syrgastuber, och gammal utrustning som lagras och samlas i flera decennier på detta berg, som är heligt för lokalbefolkningen och dess samhälle.

Idag hittar vetenskapsmän och forskare ständigt nya kvarlevor av det marina livet som levt bland stenarna i över 450 miljoner år, från en tid när Mount Everest inte var något annat än havsbotten – trots det faktum att Himalaya formades för bara 60 miljoner år sedan. Om vi istället ska prata om människor kan vi passa på att ställa en fråga: vem har besökt Everests topp flest gånger? Jo, två sherpas – Apa Sherpa och Tashi Purba – som har kunnat avnjuta den otroliga utsikten i världens högsta landskap hela 21 gånger.

Dödsfall

Tyvärr har Mount Everest gång på gång bevisats vara en utmanande plats att nå, och därmed också en farlig plats i världen. Detta beror på att de låga temperaturerna, den låga syrehalten i luften, och de farliga lavinerna har lett till flera dödsfall både bland lokalinvånarna och de modiga bergsklättrarna. Den största tragedin i Everests historia ägde rum år 2014, när en stor lavin dödade 16 nepalesiska guider. Detta skedde nära ett basläger. Den näst största tragedin var en olycka som ägde rum 1996, när cirka 15 personer dog i sitt försök att återvända från världens topp.

Dessa personer dog av olika anledningar: vissa på grund av bristfällig utrustning, och andra på grund av syrebrist i syrgastuberna och den oväntade snöstorm som gjorde det omöjligt för gruppen att återvända till sin startpunkt i tid. Detta var den näst största olyckan gällande antal dödsfall på ett år. Den tredje mest tragiska olyckan ägde rum år 2012, och resulterade i att 11 personer blev kvar på Everest för evigt. Sammanlagt finns det cirka 200 döda kroppar kvar på berget, men det exakta antalet är okänt. De är begravda i Everests snö och klippor. Laviner och fallolyckor är de vanligaste dödsorsakerna på Everest.

Basläger på Mount Everest

För den som bestämt sig för att försöka bestiga Everest finns det, som redan nämnts, två alternative: antingen så åker du till Kina, eller så försöker du besegra den gigantiska toppen från den nepalesiska sidan. För att vänja dig vid det annorlunda vädret och miljön på den höga höjden finns det två basläger där alla – verkligen alla turister som planerar att ta sig längre upp – måste tillbringa lång tid, så att kroppen kan vänja sig vid tillståndet och förhindra höjdsjuka. Läkare finns på plats i båda lägren, och kan ge klättrarna råd innan de bestämmer sig för att fortsätta klättra. Att stanna i ett basläger under en viss tid, i enlighet med kraven, hjälper bergsklättrarna undvika hälsoproblem på grund av förändringarna i lufttrycket och höjdsjuka.

Det södra lägret ligger i Nepal medan det norra ligger i Tibet (Kina). Trots det faktum att det norra lägret kan nås med bil på sommaren är det södra lägret mycket mer populärt. Dessutom fokuserar invånarna i de omgivande byarna – som tidigare sysslade med jordbruk och boskap – nu på att tillhandahålla allt besökarna behöver. De hjälper till med att bära bagaget upp för berget, erbjuder mat och vatten, och tillhandahåller många olika produkter. Förutom dessa två läger på väg till Everest finns det flera andra läger, både före och efter dessa två basläger, men de är specifikt framtagna för de som verkligen bestämt sig för att nå Himalayas högsta punkt.

Lagren till det södra baslägret levereras med hjälp av sherpas och bärare, eftersom det inte finns något annat sätt att leverera mat och medicin, och andra nödvändiga saker till området. De mest populära leveransmetoden är med hjälp av jak, ett lokalt djur som klarar av att bära tunga laster.

Klättring

Om du tror att vem som helst kan bestiga Everest om viljan är stark nog har du fel. Först av allt är det väldigt dyrt, det kostar cirka $60 000. Att bestiga världens högsta berg är faktiskt inte särskilt roligt – det handlar inte om en enkel och mysig semesterresa, utan om en utmaning som innebär dödliga risker. Varje år dör flera turister i försök att bestiga detta klippiga berg. Vissa ramlar ner i hålen eller sprickorna mellan glaciärer, vissa klarar inte av de extrema temperaturerna, och vissa drabbas av höjdsjuka.

För en sådan professionell utmaning kommer man naturligtvis att behöva särskild utrustning – skor, kläder, verktyg, elektroniska apparater, en stor grupp av experter som följer med på resan, och flera års erfarenhet av att bestiga andra berg. Själva processen är förstås fascinerande. Oavsett vilken rutt du väljer bör du alltid resa tillsammans med en sherpa. Idag är själva regionen Himalaya hemvist för cirka 3 000 sherpas, och de är alla mycket duktiga guider, bärare, och besegrare av olika toppar. Kort sagt är de äkta högländare. Om du har sett det berömda fotografiet av de första människorna på Mount Everest kan du nog föreställa dig vilken otrolig känsla det måste vara. För att citera Tenzing Norgay: ”jag ville hoppa, jag ville dansa. Det var den bästa känslan i mitt liv. Jag stod framför hela världen.”

Den mest populära säsongen för att bestiga Everest är våren. Expeditioner på hösten är mindre populära. Idag är det mest populära sätet att bestiga Everest med hjälp av guidad klättring. Detta innebär att en professionell guide, som garanterat känner till den mest pålitliga vägen till toppen, alltid kan erbjuda instruktioner om vad man ska göra om något oförutsett och extraordinärt skulle inträffa. Guiden förklarar allt man behöver veta innan ni börjar klättra, hjälper till att välja ut rätt utrustning, och verifierar såväl de fysiska tillstånden som de allmänna hälsotillstånden hos deltagarna långt i förväg.

Planen

Det första steget mot att bestiga Everest är att ha utmärkt fysisk hälsa och god erfarenhet av bergsklättring, eftersom expeditionen är mycket farlig och kräver särskilda kunskaper. Expeditionen börjar vid ett av baslägren (det södra eller det norra), beroende på vilken plan du har för att klättra. Sedan tillbringar deltagarna en viss tid (cirka en vecka) i ett basläger, som ligger cirka 5 000 meter över havet. Här får klättrarna möjlighet att prata med erfarna guider, verifiera sin fysiska hälsa, och vila upp sig innan den ansträngande klättringen. Sedan förses klättrarna med mat, nödvändig utrustning, och syrgas, och ser över sin utrustning. För en extra kostnad kan grupper få hjälp av sherpas, vilket innebär att allt extra syre bärs åt dem.

Hur lång tid tar det att bestiga Mount Everest?

Att klättra till världens tak innebär verkligen inte ett par dagars gång genom pittoreska, snötäckta kullar. För otränade klättrare, personer med minimal risk för sjukdomar, kan acklimatiseringsperioden på vanlig höjd (i baslägret, på 5 100 meters höjd) vara upp till 30 – 40 dagar. Under hela denna månad omges klättrarna av sherpas och dina kollegor, ända tills kroppen vänjer sig vid lufttrycket och syrebristen. Först när kroppen har vant sig får du fortsätta att klättra. I genomsnitt tar hela klättringen, för de flesta turister, cirka 60 dagar från din ankomst till Katmandu till att du når världens högsta punkt. När allt är har gjorts i ordning tar det cirka sju dagar från baslägret till toppen. Efter detta tar det cirka fem dagar för att ta sig tillbaka ner till baslägret.

Den första personen att bestiga Mount Everest

Även om den första mannen på jordens topp var Edmund Hillary gjordes det många försök att besegra Everest, långt innan hans tid. De särskilda expeditionerna från den tidigt etablerade kommittén för Mount Everest hade arbetat länge med att upptäcka de smidigaste rutterna, och medlemmarna i dessa expeditioner var de första som satte fötterna på detta ”heliga berg”, vilket Everest är för många lokalinvånare. Trots det lyckades två helt olika människor – sir Edmund Hillary, från Nya Zeeland, och Tenzing Norgay, en bergsklättrare från Nepal – tillsammans ta den södra rutten och nå ända fram, till en plats där ingen i den mänskliga historien tidigare lyckats sätta sina fötter.

År 1953, när detta otroliga skedde, hade Kina stängt av Everest för alla besök. Hela världen tilläts bara göra en expedition per år. De plågades av de starka vindarna, som gjorde att de ofta var tvungna att stanna på en plats i flera dagar. Tillsammans lyckades dock Norgay and Hillary klättra ända upp till världens tak. Denna framgång dedikerade Edmund Hillary till kröningen av drottning Elizabeth II, vilket var den bästa gåvan inför detta viktiga evenemang i Storbritanniens historia. Även om Hillary och Norgay bara tillbringade 15 minuter på bergets topp kan dessa 15 minuter idag jämföras med det första steget som någonsin togs på månen av en människa.

Den yngsta personen som någonsin nått toppen var en elev från åttonde klass från Kalifornien. Han var bara 13 år gammal när han nådde Everests topp. Den nepalesiska flickan Ming Kipa Shira, 15 år, blev år 2003 den näst yngsta personen att bestiga Everest. Den äldsta man som bestigit Everest var den 80 år gamla Miura Yiuchiro från Japan, och den äldsta kvinnan var japanska Tamae Watanabe, som nådde toppen vid 73 års ålder.

Om du gillade den här artikeln kommer du att ÄLSKA det här: Fantastiska bilder, otroliga berättelser, fabulösa platser

Filmer

Bilder

Bilder: prudek, bbbbar, blasbike, kiwisoul, muha04, OSHI, v.apl / depositphotos.com

Dela!

Författaren: Michael Himmel
Bergsklättrare, äventyrare, resenär. Har arbetet som professionell fotograf och journalist, och har besökt över 50 olika länder. Har bestigit Mount Everest och andra berg. Tycker om att utforska vilda platser och dela upplevelser med andra personer.Snabb navigering:
 • top